Jarní očista

Jarní očista

Tak jako naše byty a zahrady potřebují po zimě jarní úklid, tak i našemu tělu i duši jarní očista prospěje. Jaro je pro změnu jídelníčku jako stvořené. Příroda se probouzí a my potřebujeme dobít energii a předejít jarní únavě. A jak jinak, než zdravou stravou.

Není náhoda, že naši předkové právě před Velikonocemi drželi půst. Postní doba trvala 40 dní a v tomto období se lidé vyhýbali masu a alkoholu. Co takhle to letos také zkusit, alespoň na pár dnů?

Ráno po probuzení je vhodné vypít sklenici vlažné vody s citrónem. Ačkoliv je citrón kyselý, působí proti překyselení organismu. Po celý den je nejlepší pít čistou vodu nebo zeleninové šťávy. Jako dopolední i odpolední svačinu si můžeme připravit ovocné nebo zeleninové smoothie. Vyzkoušejte smoothie ze zeleného špenátu, řapíkatého celeru, jablka a citrónu. Dodá vám spoustu vitamínů a dalších prospěšných látek. Také bylinkové čaje je obzvlášť na jaře dobré pít – na očistu jater je ideální řepík, kopřiva nebo ostropestřec.

Z jídelníčku je ideální (a to nejen na jaře, ale natrvalo) vyřadit bílé pečivo. Dále jednoduché cukry, zbytečné tuky, uzeniny a maso. Naopak je dobré zařadit jakékoliv ořechy a mořské řasy.

Zkuste a uvidíte. Odměnou vám bude nejen dobrý pocit a zdravé tělo, ale i velmi pravděpodobný úbytek několika kilogramů na váze.

 

Jarní očista (2)

Tagy: