Pohanka

Název pohanka je odvozený od pohanů, kteří pohanku v Čechách rozšířili už ve 12. století. Stala se jednou z nejrozšířenějších a nejpoužívanějších plodin (než ji později nahradila pšenice a žito).

Pohanka je přirozeně bezlepková, není to obilovina v pravém slova smyslu. Je tedy vhodná i pro osoby citlivé na lepek.

Z pohledu nutričního je pohanka zajímavá svojí vyváženou skladbou aminokyselin – ty jsou v pohance v optimálním poměru pro člověka. Pohanka obsahuje hodně vlákniny (rozpustnou i nerozpustnou), vitamíny B, E a E, je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu a manganu.

Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu (vitamínu P), který je velmi důležitý pro pružnost cév. Rutin výrazně posiluje cévní stěny a může tak napomoci při zmírnění zdravotních problémů při křečových žilách. Konzumací pohanky také mohou ženy oddálit blížící se menstruaci nebo snížit příliš silné krvácení. Také zmírnit krvácení z nosu či praskání žilek v obličeji nebo oku. Rutin, resp. pohanku, je ale nutné konzumovat společně s vitamínem C (proto např. do pohankové pomazánky přidávejte šťávu z citrónu).

Pohanka neloupaná není určená k jídlu, ale pouze k pěstování či nakličování. Ke konzumaci nabízíme pohanku kroupy, nebo pohanku lámanku (to jsou kroupy nalámané na menší kousky). Také je možné v Cesmíně koupit pohankový bulgur (usušená předvařená natrhaná pohanka) nebo pohankovou mouku. Oblíbená je pohanková kaše, pohankové těstoviny (mušličky, špagety, vřetena), pohankové lupínky či vločky nebo křehké extrudované pohankové plátky. Máme i velký výběr pohankových čajů (pohankový s mátou, s pomerančovou kůrou, se šípkem, rakytníkový s pohankou nebo čistě pohankový). Dále u nás můžete koupit pohankové nápoje. Pohankové křupky jsou vhodné zvláště pro děti. Z polotovarů nabízíme pohankové palačinky, pohankový perník, pohankový makovník i pohankovou sekanou.

Jak pohanku konzumovat? Kroupy jako přílohu místo rýže, jako směs s houbami nebo zeleninou, pohankové rizoto nebo je přidávat do salátů či jako zavářku do polévek. Z pohanky lámanky lze vytvořit výbornou pomazánku, kaši, placičky nebo sekanou. Pohankovou mouku je vhodné přidávat do různých těst, karbanátků a podobně.

Recept na výbornou pohankovou pomazánku naleznete v článku o miso pastě zde.

 

pohanka