Rýže – jedna z nejdůležitějších obilnin světa

Rýže

MOTTO: Dej chudákovi misku rýže, nasytíš ho pro tu chvíli. Nauč ho rýži pěstovat a nebude celý život hladovět.

Japonské přísloví.

 

Rýže je jednou z nejstarších a nejdůležitějších plodin na světě; tvoří neodmyslitelnou součást jídelníčku poloviny světové populace.

V dnešní době, kdy se spousta lidí zajímá o zdravý životní styl, je často v médiích používán poněkud nepřesný termín „hnědá neloupaná“ rýže. Proč nepřesný termín? Je to totiž rýže, která je sice vyloupaná z vrchních slupek, ale není dále již upravovaná, tedy není bělená, kartáčovaná, olejovaná, broušená či leštěná. (Ano, toto vše se opravdu s bílou rýží dělá!) Vhodnější název je tedy spíše rýže natural či rýže pololoupaná. Taková rýže obsahuje mnohem více vitamínů a proteinů než rýže bílá, neboť má neporušený a neodstraněný klíček; vlákniny obsahuje dokonce až čtyřikrát více.

V nabídce Cesmíny máme rýže:

  • Arborio rýže – vstřebává velké množství vody a skvěle absorbuje chuti ostatních ingrediencí. Je skvělá na přípravu pravého italského rizota. Je bez lepku; v bio kvalitě; 500g; cena 75,- Kč.
  • Basmati rýže – určitě jste se již setkali s touto rýží. Říká se jí také královna rýže a má typickou oříškovou chuť. Basmati je nejrozšířenější na indickém subkontinentu. Je v bio kvalitě; 500g; cena 58,- Kč.
  • Basmati natural rýže – klasická oříšková chuť a neloupané zrno, to je rýže basmati natural. Bio kvalita; 500g; cena 58,- Kč.
  • Černá rýže – její zbarvení je způsobeno antokyany, které se v ní vyskytují. Jsou to přírodní antioxidanty. Při konzumaci tohoto druhu rýže snižujete zánětlivé pochody v těle a aktivujete imunitní systém. Bio kvalita; 500g; cena 81,- Kč
  • Červená rýže – Neloupaná rýže, která má stejně jako černá rýže více antokyanů, které dělají tuto rýži vzácnější. Červená rýže se vyznačuje chutí po piniových oříšcích. Je v bio kvalitě; 500g; cena 68,- Kč.
  • Dlouhozrnná rýže natural – klasická neloupaná rýže, která má v sobě více vlákniny a živin, ale o to déle se vaří. Pro kratší vaření můžete rýži předem namočit. Bio kvalita; 500g; cena 45,- Kč
  • Kulatozrnná rýže natural – skvělá rýže na nákypy, kaše a italská rizota. Má hodně škrobu, skvěle lepí a dobře zahušťuje. Bio kvalita; 500g; cena 53,- Kč.
  • Jasmínová rýže – Jasmínová rýže je velmi podobná rýži basmati, ale má nezaměnitelnou vůni. Používá se tam, kde nebude vadit její vysoká lepivost (rizoto). Lepivost je zapříčiněna vysokým podílem škrobů. Je v bio kvalitě; 500g; cena 67,- Kč
  • Jasmínová rýže natural – neloupaný druh voňavé jasmínové rýže. Bio kvalita, 500g; cena 63,- Kč.
  • Tříbarevná rýže natural – tato směs černé, červené a dlouhozrnné rýže je také v bio kvalitě; 500g; cena 54,- Kč

Tak jakou rýži máte nejraději vy? U nás je nejoblíbenější tříbarevná, ale na italské rizoto je nejlepší Arborio. Se sušenými rajčaty nebo houbami je to pochoutka! 🙂

 

rýže